Моите книги

Нанокомпютър за вашето детеНанокомпютър за вашето дете

Фантастични разкази. София, издателство „Отечество”, 1988. 170 с. Рецензценти Любен Дилов и Васил Райков. Предговор Васил Райков. Редактор Асен Милчев. Художник Евгени Томов.

Дебютен авторски сборник, включващ 12 разказа. Тук има и класическа НФ (със съответните фантастични изобретения), и приказни истории, и сатира. Елена Коларова, чието име не е вписано в карето, бе редакторката от „Отечество”, която през 1985 година одобри ръкописа и го включи в издателския план, а после помогна да подобря текстовете.
Подробно съдържание →

7 Български ЕкстрасенсиСедем български екстрасенси

София, издателска къща „Иван Вазов”, 1991 година. 136 с. Художник Радина Цацева.

Съдържа предговор от автора и интервюта с някои от най-известните навремето екстрасенси лечители – Вера Кочовска, Стела Димитрова, Роберт Йовчев, Илко Казанджиев, Красимира Димова, Йорданка Минева и Лиляна Занкина.

Островите на съкровищетоОстровите на съкровището

Книга загадка. София, издателство „Еквус арт”, 1994.24 с.
Художници Панчо Атанасов и Димитър Добревски. Редактор Христо Попов.

Книга-игра от типа „куест” с девет ситуации за решаване чрез съобразителност и наблюдателност, водещи до откриването на съкровище върху картата на остров.
(За безплатно печатно копие от книгата – пишете ми.)

Салата от глухарчетаСалата от глухарчета
Босна между две войни.София, IMIR – Международен център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия, 1999. 160 с.
Редактор Ганчо Савов. Художник на корицата Илко Грънчаров. Издателският проект е изпълнен от издателска къща „Ерато”.

След като бях работил вече три години за международни организации в следвоенна Босна и Херцеговина, написах, каквото бях видял и разбрал за историята и последиците на конфликта, за живота и душевността на близките ни съседи. Истории, разказани ми от различни събеседници, лични преживявания и авторски разсъждения.

Където не сте били Където не сте били

Кутийка с разкази от Велко Милоев и илюстровани пликове от Димитър Стоянов – Димо. София, издателство „Аргус”, 2001. Редактор Александър Карапанчев.
През 2001 г. избрах деветте си най-добри фантастични разказа: някои – вече публикувани, други – не. Всеки разказ бе поместен в отделен плик – оформен като пликовете за писма и илюстрован от Димо. Пликовете пък бяха сложени в малка картонена папка („кутийка”). Това оформление измислихме заедно издателя Емануел Икономов, художника и редактора. В предговора към „кутийката” опитах да обясня идеята с пликовете. Всеки опит за творчество е според мен търсене на общуване и вероятно това е особено вярно за писането на разкази. Същото е с писането и изпращането на писма. В компютърните времена се заговори за умирането на книгата. Дали пък да не се опитаме да измислим нова форма на печатаната книга и на старомодното разпространение?
Подробно съдържание →

Цялата книга е налична в EPUB формат ето тук или на http://e-knigi.net/

Балкански случки, войни и легенди Балкански случки, войни и легенди

София, Сиела – софт енд паблишинг, 2007. 228 с. Отговорен редактор Красимир Гетов. Дизайн, художествено оформление и корица – Филип Попов.

Седем години по-късно написах нещо като продължение на „Салата от глухарчета” – още босненски и други балкански впечатления, тревоги и разсъждения. Както писах в предговора: „Защото сме си балканци и пленници на общо минало и частни митове. Заради неспиращото чертаене на все нови и нови граници в долния десен ъгъл на обединяваща се Европа. Заради няколкото етно-конфликти – горящи или тлеещи според туй, колко силно веят над жаравата ветровете на разните национализми. И заради смешното, надявам се, което съм видял и имам да ви разправям от пътуванията си като международен гастарбайтер.”
Подробно съдържание →

Цялата книга в PDF формат (2,159 KB) – ето тук или на http://e-knigi.net/

3 мнения по „Моите книги

  1. Велко, радвам се на този блог. Всъщност, радостта ми е по-отдавнашна – от времето, когато на сайта на Адаша се зачетох в твоите коментари. Бъди! ЗЛАТКО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *